Casa de vacanta se muta la bloc

Pentru ca apartamentele se intretin si se inchiriaza mai usor decit casele, tendinta romanilor este sa isi cumpere apartamente de vacanta pe litoral sau la munte. Incepind cu anul 2000, fenomenul achizitionarii imobilelor de vacanta a luat amploare si in Romania, iar tendinta cererii este de continua crestere. Casa de vacanta se poate dovedi oricind o afacere sigura. Pe de o parte, turistul nu este dependent de rezervarea unui hotel exact in perioada de virf, cind nu se gasesc locuri, iar preturile sint mari. In plus, acesta poate sa locuiasca intr-un spatiu confortabil, precum cel de acasa.

Nu in ultimul rind, locuinta poate fi inchiriata, dovedindu-se o investitie profitabila. Orice roman doreste un loc linistit, de preferat intr-o statiune turistica, in primul rind pentru relaxare, dar nu in ultimul rind pentru o investitie.

Comparativ cu casele, apartamentele se pot dovedi si mai usor de inchiriat. In acest moment, oriunde pe Valea Prahovei, intre Sinaia si Predeal, orice investitie poate fi rentabila. Cele mai bune investitii sint apartamentele in bloc nou si terenurile.

In zona montana, cele mai multe investitii pe segmentul caselor de vacanta au fost atrase de Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal, adica Valea Superioara a Prahovei. Sinaia a inregistrat cererea cea mai mare la capitolul apartamente de vacanta, iar la capitolul terenuri, cererea mare pe acest segment a fost in Busteni, Azuga si Predeal.

Pe litoral, cele mai cautate case de vacanta sint cele din statiunile de pe malul marii. "Sint foarte cautate cele cu vedere directa la mare, iar majoritatea caselor de vacanta sint apartamentele la bloc, deoarece nu este nevoie de paznic in perioada de extrasezon", spune Ioan Ududec, directorul agentiei imobiliare Elion Constanta. Acesta afirma ca cele mai sigure case de vacanta sint apartamentele in blocurile locuite permanent. "O vile trebuie pazita pe timp de iarna, trebuie incalzita, taxele sint mai mari, perioada de amortizare e mai mare. Daca un apartament se amortizeaza in 12-14 ani, o vile se amortizeaza in 16-24 de ani", spune el.

La mare, zona care a atras cele mai multe investitii pe segmentul caselor de vacanta este statiunea Mamaia, unul dintre motive fiind acela ca ofera cele mai multe posibilitati de petrecere a timpului liber. In acelasi timp, statiunea Mamaia ofera si cele mai multe proiecte imobiliare noi, atit vile, cit si blocuri de apartamente. "Cele mai multe blocuri de apartamente si vile se construiesc in zona Mamaia Sat, spre statiunea Mamaia, pe malul marii si pe malul lacului Siutghiol. Cel mai bine se vind apartamentele in blocurile construite in statiunea Mamaia, apoi cele din nordul statiunii, in zona denumita Popas III Mamaia. Urmatoarele in topul vinzarilor sint apartamentele din statiunile Neptun, Olimp, Venus, Tabara Navodari", afirma Ududec.

Aderarea la UE nu a influentat cresterea preturilor in statiunile turistice. Acestea au evoluat in ritmul cresterii pietei imobiliare in ansamblu, adica in jur de 15%. "Pretul unei case de vacanta este intre 800 si 1.200 de euro/mp, in functie de finisaje, pozitie, suprafata etc. Pe Valea Prahovei, preturile terenurilor s-au aliniat, pretul mediu fiind de aproximativ 100-120 de euro/mp. Un minim in aceasta zona ar fi de 70 de euro, iar un maxim, de circa 500 de euro.

In zona litoralului, Mamaia conduce in clasamentul preturilor la terenuri si imobile. Pretul unui metru patrat de teren construibil in statiune este de 1.300-1.500 de euro. O vile de vacanta cu zece camere si 1.100 mp de teren in centrul statiunii se vinde chiar si cu 2.200.000 de euro. Apartamentele construite in nordul statiunii Mamaia se vind cu 1.200 euro/mp construit. Cele mai ieftine terenuri se cumpara in Eforie Sud, cu preturi intre 150 si 200 de euro/mp.